EGZORBITA

12. april – 9. maj

 

Metju Dežardan (Mathieu Desjardins), crtač, štampar i izdavač iz Bordoa predstavio je beogradskoj publici svoje šarene grafičke devijacije po kojima divljački defiluje halucinogeni repertoar demonskih bića iz toksičnih francuskih žabokrečina i rukavaca francuskog andergraunda, gde je sedamdesetih godina dvadesetog veka izmišljena ta specifična tvorevina – Grafzin – bastard knjige i grafičke mape. Upravo ova forma DIY ručno štampanih izdanja je nešto na šta se Dežardan fokusira kroz sopstvenu izdavačku kuću, Meconium gde pored sopstvenih objavljuje i knjige, grafike i plakate mnogih relevantnih autora sa francuske i svetske andergraund scene. Dežardanov autorski rad je, uz francusko kulturno i geografsko određenje takođe inspirisan i oslanja se na tendencije američkog i japanskog alternativnog stvaralaštva gde se smelo i neinhibirano ispoljavaju stanja svesti u vidu neprekidnog, piktogorejičnog niza alegoričnih, prezasićenih vinjeta anksioznih vizija.

 

Metju Dežardan je u Uličnoj galeriji izložio deo svoje bogate produkcije knjiga, grafika i plakata, ručno štampanih u tehnici sitostampe. Ovo je bila retka prilika da se vidi rad autora koji funkcioniše u, široj publici, slabo vidljivom domenu svetskog andergraunda.

 

Boravak ovog autora ostvaren je u okviru trogodišnjeg projekta Turbulator koji spaja male izdavače, umetnike i umetničke organizacije koje se bave rubnim i vaninstitucionalnim umetnostima. Turbulator nastoji da ojača veze, uspostavi mrežu saradnje i uveća međunarodnu vidljivost autora i grupa koji deluju i stvaraju izvan tradicionalnih i etabliranih institucionalnih okvira.

 

Izložba je podržana kroz program Kreativna Evropa.