Set + Setting

24. mart – 6. april

 

Ulična galerija / Čavketov pasaž

The Shop / Balkanska 13

 

Ovaj put smo bili na dve lokalcije! U Uličnoj galeriji, ali i u novom privremenom izlagačkom prostoru u podzemnom pasažu u Balkanskoj ulici. Naime, pet umetnika iz Lajpciga napravilo je privremenu muzejsku prodavnicu u neiskorišćenom prostoru ovog pasaža. Iza projekta „SET + SETTING“ su Samuel Bich, Fidschi Fischer, Olga Monina, Gregor Peschko i Clara Hofmann, a realizaciju je pomogao Goethe Institut u Beogradu.

 

SET+SETTING predstavlja:

 

 

“Oboje smo istovremeno posegli za poslednjim primerkom knjige sa crnim povezom, koja je bila na sniženju. Odmah je nastala neprijatnost. U pitanju je bio katalog sa izložbe belgijskog umetnika. Pročitao sam naslov Véritablement na omotu. Ostavila je knjigu meni. Prelistao sam je. Nije sadržala mnogo slika. Nasumice sam na jednoj strani pročitao “ … biće i spreman i podešen. Prazan prostor ispunjen je fikcijom koja izaziva značenja. Može li takav prostor biti više od reprezentacije?…” Opet bazične kritike, pomislio sam, i vratio knjigu na policu. Bilo je pretoplo ovde. Subotom jednostavno ima previše ljudi okolo…”

 

Svako voli da ide u muzeje! I svaki mladi umetnik želi jednom da izlaže u muzeju! U pitanju je prirodna potreba. Ili barem odrastanje sa idejom očiglednog pristupa ovim institucijama.

 

Četiri mlada umetnika iz Lajpziga prisvajaju javne prostore kako bi predstavili sopstvene umetničke strategije za realnost, estetiku i funkcionalnost.

 

Fiktivni muzej stvoren je i predstavljen u ovim prostorima, svuda po gradu. Postojanje muzeja uspostavlja se  fiktivnim izložbama, javnim oglašavanjem i katalozima izložbi. Glavna komponenta je muzejska prodavnica u podzemnom prolazu. Muzejska prodavnica kao skulptura. Ona predstavljaju  čudna mesta koja se na isti način odnose prema umetnosti i konzumerizmu. Komfor igra ulogu. One nude pristup sofisticiranoj, intelektualnoj kulturi prodavajući je kao robu. Kao na primer, kada vidite nekog ko piše beleške olovkom na kojoj stoji Tejt modern, to suptilno ukazuje na njegovo obrazovanje i dobar ukus. Estetika mesta retko se razlikuje. Estetska ovih mesta retko varira. Obično su veoma uglađena. Enterijer igra važnu ulogu. Ipak, svi želimo da se ušunjamo u ove prodavnice nakon obilaženja muzejske postavke.

 

 

Samuel Bich, rođen 1990. godine, trenutno studira na Akademiji primenjene umetnosti u Beču, na odseku Skulptura. Pre toga studirao je slikarstvo i grafiku na Akademiji primenjene umetnosti u Lajpcigu, a neko vreme proveo je na Univerzitetu umetnosti u Berlinu i na Umetničkoj školi u Glazgovu. Njegov rad odnosi se na upotrebu različitih medija, od knjiga do prostorno specifičnih instalacija. Često sarađuje sa drugim umetnicima.

 

Fidschi Fischer, rođena 1981, odrasla je u Berlinu. Završila je master studije iz političkih nauka i istorije umetnosti. Nakon toga upisuje Studije slikarstva na Akademiji primenjene umetnosti u Beču, a studije trenutno nastavlja na Akademiji likovnih umetnosti u Lajpcigu. Njen rad fokusiran je na slikarstvo, performans i crteže.

 

Olga Monina, rođena je 1989. u Harkovu u Ukrajni, odrasla je blizu Hanovera u Nemačkoj. Nakon dve godine prakse u Berlinu, počela je studije na Akademiji likovnih umetnosti u Lajpcigu, koje završava ove godine. Godine 2016. studirala je likovnu umetnost na Umetničkoj školi Saint Lucas u Briselu. Tamo je počela da radi na svom trenutnom projektu “BravoAg”, koji predstavlja kompaniju budućnosti.

 

Gregor Peschko, rođen 1990. godine, radi i živi u Lajpcigu u Nemčkoj. Studira umetnost na Akademiji likovnih umetnosti u Lajpcigu. Njegova interdisciplinarna praksa varira između performansa, prostorno specifičnih intervencija i video radova, sa trenutim fokusom na prostorne uslove i njihove reprezentacije.

 

Clara Hofmann,  rođena je 1989. u Haleu na Zaleu u Nemačkoj. Studirala je Istoriju umetnosti na Univerzitetu u Lapcigu, a ove godine svoje školovanje nastavlja na master kursu na Akademiji umetnosti u Braunšvajgu. Fokus njenog rada je na savremenoj umetničkoj produkciji, i odnosu između umetnosti i politike. Radi kao freelance kustoskinja, spisateljica i novinarka.