Performans Omaja

Mimart Teatar

September 2017

U okviru predstavljanja knjige “Pet godina Ulične galerije” bio je priređen i performans “Omaja” u trajanju od 40 minuta, prema konceptu Nele Antonović. Učesnici umetničke participacije su članovi i saradnici Mimart teatra koje je na saksofonu uživo pratila Teodora Sarić.

 

 

 

Koncept je zasnovan na transmedijalnoj dekonstrukciji hipnotične militarizacije, jer živimo u svetu  suprostavljenih samobitnosti,  gde čovek počinje da se plaši da izrazi emocije, da voli. Velike sile osvajaju teritorije, a govore “ne rat”. U surovom svetu kapitalizma, partokratije u kulturi i umetnosti, militarizacijom pokušavamo da se spasimo. Jer, evoluiramo samo onda kada smo na rubu opstanka. Umetnik u tom svetu savremenih sistema i političkih vladara prepoznaje preplitanje istine i laži, medije koji pokušavaju da vladaju čovekom, te ima potrebu da kaže da je scena mesto bunta, mesto gde otvaramo pitanja za konceptualne misli, gde se opominje da smo u spiralnom putu u prazninu. Istorija se pretvara u događaje u kojima vladaju nadprirodne sile. Omaja je biće iz srpskog folklora, iz balkanske paganske mitologije, koje ima sposobnost da utiče na ljude (u narodu: da omaje, da omađija). Omajavanje je bilo shvaćeno kao moć promene nečije percepcije, odnosno, stvaranje iluzije. Pagansko biće Omaja je toliko brzo da ga ne vidiš, a koji čoveka skrene sa nekog puta. Ali, od čoveka zavisi da li će odabrani put biti bolji, ili ne… Omaja nas omaje, ali i opominje da postoji mit o čoveku koji voli. Performans “Omaja” je deo projekta Teatra Mimart pod istim nazivom, koji nije podržan od strane državnih institucija kulture. Performans objedinjuje razne tehnike kroz metodu Mimart (konceptualno mišljenje u „sudaru“ sa istraživanjem slobode pokreta tela).

 

 

 

Teatar Mimart kontinuirano radi trideset tri godine bez obzira na političke, ekonomske, socijalne i druge okolnosti, koje su direktno uticale na aspekte održivosti. Jedno je od prvih pionirskih istraživačkih pozorišta u ex-YU, a prvo kod nas. Kroz timski rad, visokoobrazovne, umetničke, organizacione i druge kapacitete uspeli su da osiguraju sprovođenje aktivnosti i ispunjenje svih projektnih ciljeva, te su realizovali do sada: 61 predstavu, preko 400 performansa i uličnih projekata, preko 100 otvorenih radionica Metode Mimart za mlade, studente, glumce, plesače, građane, neafirmisane umetnike i radionice integracije. Kroz evropske projekte metod Mimart je dobio kompetencije za neformalno obrazovanje.