Bridges

23. jun – 7. jul

 

Putujuća izložba Bridges, trogodišnji je umetnički projekat čije su misija i vizija predstavljanje, potpora i umrežavanje mlade hrvatske savremene umetničke scene. Ova izložba realizovana je u saradnju Ulične galerija i Društva povjesničara umjetnosti iz Rijeke.

 

 

Svoje prvo izdanje, projekat Bridges ostvario je u novembru 2016. godine u galerijskom prostoru kulturnog centra Kina Šiška, galeriji Dobra Vaga u Ljubljani (Slovenija), a drugo u januaru 2017. u galeriji Kortil u Rijeci (Hrvatska). Kao nastavak saradnje sa slovenskom umetničkom scenom i početak ostvarenja sa srpskom, ideja je projekta regionalna i međuregionalna promocija mladih hrvatskih umetnika i studenata likovnih i vizuelnih umetnosti, nadalje stvaranje temelja za njihovo umrežavanje sa nacionalnom i internacionalnom savremenom umetničkom scenom kao i stvaranje trajnih saradnji i prijateljstava koji će rezultirati brojnim novim zajedničkim umetničkim projektima i kulturno-izvođačkim događajima.

 

Izložba Bridges predstvalja kustoski koncept mlade magistarke istorije umetnosti i filozofije Katarine Podobnik, a u produkciji umetnika Antonia Kiselića, kojime, u ovom izdanju, okupljaju sedamnaestoricu autora i autorki, od kojih trojica deluju kao umetnički kolektiv. „Beogradski postav“ tako uključuje umetničke koncepte studentkinja Tanje Blašković, Anite Kos, Josipe Krolo, Marge Božanić i Ive Katušin, radove studenata Michela Mesarića, Dorijana Šikića, Zoe Miloša i Ede Hrženjaka te dela mladih samostalnih umetnika Dominika Vukovića i Mislava Lešića Čardaka, umetnica Sanje Stojković i Pekmezmed, kao i zajednički umetnički koncept kolektiva Artu Ditu. Za vizuelni identitet beogradske edicije postavke zaslužan je diplomirani 3D modelar i animator Juraj Milardović.

 

Beogradska edicija Bridges-a svesrdno je podržana od Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Grada Beograda, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Studentskog kulturnog centra Rijeka te Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu.