Ulična galerija predstavlja jedinstven projekat iskorišćenja napuštenog i ruiniranog javnog prostora kako bi se u njemu odvijala umetnička i kulturna produkcija. Devastirani pešački prostor u prolazu između Trga Nikole Pašića i Nušićeve ulice rekonstruisan je u saradnji sa opštinom Stari grad, sa kojom je udruženje Ministarstvo prostora potpisalo ugovor o ustupanju tog prostora za potrebe organizovanja održive ulične galerijske postavke.

 

 

Ovaj proces izmeštanja umetnosti u javni prostor omogućio je galeriji veliki broj posetilaca, ali možda bitnije od toga, omogućio je da široj publici približimo teme za koje smo osećali odgovornost da o njima govorimo, zajedno sa umetnicima koji su ih predlagali. Uličnu galeriju obeležava šarenlikost medija i tema, brojni domaći i međunarodni autori, i različiti umetnički senzibiliteti. Galerija je posebno bila otvorena prema autorima koji rade i stvaraju u kolektivima Inex film i Matrijaršija, zatim umetnicima sa nezavisne kulturne scene, ali i brojnim autorima koji stvaraju na istom talasu uradi sam filozofije.

 

 

Pored velikog broja izložbi galerija je ugostila nekoliko festivala, filmskih projekcija i radionica, pa su tako u njoj održani i festivali Radost Ludost, Mikro festival amaterskog filma, Vreva, Novo Doba i Fijuk sajmovi. U saradnji sa klubom Podmornica zajednički su organizovani mnogi koncerti, a uspešno je realizovana i inicijativa da se prolaz u kome se galerija nalazi, nazove Čavketov pasaž. Saradnja sa ekipom okupljenom oko festivala Novo doba i Fijuk sajma, donela nam je brojne zanimljive programe, koncerte i teme. Posebno smo ponosni na činjenicu da je naša galerija inspirisala nastanak nekoliko novih sličnih mesta po Srbiji. Mreža uličnih i otvorenih galerija tako se razgranala i u Valjevu, Šapcu, Novom Sadu, Smederevu, Vranju i Beogradu. Galerija je od svog nastanka povremeno sarađivala i sa Muzejem savremene umetnosti u Beogradu, galerijom Remont, Beogradskom internacionalnom nedeljom arhitekture, Oktobarskim salonom, Kulturnim centrom Beograda, ULUPUDS-om, i drugima.

 

 

Vrednost ove galerije prepoznala je i međunarodna platforma institucija European Prize for Urban Public Space, koja nas je 2014. godine predložila za nagradu za najbolji javni prostor u Evropi. Tom prilikom među brojnim inspirativnim primerima, Ulična galerija bila je predstavljena na izložbi u Centru savremene kulture u Barseloni.

 

 

Uličnu galeriju je, u aprilu 2012. godine, osnovao kolektiv Ministarstvo prostora. Ovaj kolektiv nastao je godinu dana ranije u Beogradu, sa ciljem da promišlja budućnost gradova. Polje delovanja su različite urbane transformacije Beograda i drugih gradova u Srbiji, koje pomno prati i na koje reaguje. Grupa je svoj zajednički rad u početku usmerila na neformalno stvaranje i odbranu javnih prostora, koristeći se uradi sam filozofijom. Ovo je dalje vodilo proučavanju različitih pristupa razvoju gradova, kulturnih praksi, i intervencija u gradovima, kroz niz akcija, izložbi, radionica i javnih diskusija.

 

 

*Fotografije na sajtu: Horda Sage, Siniša Dugonjić, Saša Čolić, Iva Čukić, Dragan Kujundžić, Ivan Branisavljević, Clara Hofmann, Siniša Plavišić, Mark Yull, Luka Knežević Strika, i iz arhive izlagača i Ulične galerije