EL DÍA DE LOS MUERTOS

1 – 28. novembar

 

Izložba predstavlja dva različita rituala tradicije Dana Mrtvih u majanskim zajednicama Pomuč i Nunkini, obe u državi Kampeče, na zapadnom delu poluostrva Jukatan, južna obala Meksika. U Pomuču se izuzeno ceni tradicija čišćenja kostiju, koja se obavlja nekoliko nedelja uoči proslave Dana Mrtvih (1. i 2. novembra), sa željom da se pokaže poštovanje prema rođacima koji su već pokojni. Nakon tri godine smrti, ekshumira se telo, a onda se počinje sa procesom čišćenja svake kosti u telu koje se posle stavljaju u male drvene kutije, ukrašene izvezenom tkaninom sa različitim motivima, kao što su cveće ili ptice. Ovaj ritual predstavljen je u kratkom filmu koji je režirao David Lara Sunca, a fotografisao Huan Pablo Delgado Berman.

 

Takođe se u okviru tradicionalnog rituala priprema i posebna hrana za Dan mrtvih, pibipollo, napravljena u osnovi od kukuruznog testa i piletine, ili ćuretine. Nakon što se ta posebna vrsta pite napuljena pilećim ili ćurećim mestom oblikuje, umotava se u listove banane i stavlja u prirodnu rernu, napravljen otvor ispunjen kamenjem koje se loži. Ova hrana je takođe poznata i kao Hanal Pixan, što na starom majanskom jeziku znači Hrana za duše. Pripremanje ovog obroka radi se jako rano 1. novembra i kada je spreman postavlja se na oltar u znak sećanja na preminule rođake i bliske prijatelje.

 

 

Huan Pablo (Juan Pablo) je meksički fotograf rođen 1982. godine u Meridi, Jukatan, a odrastao je u Siudad del Karmen (Ciudad del Carmen), Kampeče. U Kampeče se seli  2001. godine gde diplomira na Fakultetu za Medije i komunikacije, i upravo u ovom gradu razvija afinitet prema vizuelnim umetnostima. Učestvovao je na nekoliko grupnih izložbi u Meksiku, Americi, Austriji i na Kubi. Samostalne izložbe imao je u Meridi, Beču i Beogradu. Dobitnik je i nekoliko nagrada u ovoj oblasti.