EROS NEGRO / passage du désir

Yvan Alagbé

October 2018

12 – 26. oktobar

 

Deveto izdanje festivala Novo Doba gorelo je vatrom crnog erosa. Ivan Alagbe u Uličnoj galeriji, u pasažu žudnje je od 12. do 26. oktobra podgrevao prolaznike najboljim robovlasničkim zapletima koje je pratio bogat muzički program i Fijuk sajam.

 

Ivan Alagbe (Yvan Alagbé) je osnivač francuske izdavačke kuće Amok, koja je ujedinjenjem sa belgijskim izdavačem pod nazivom Freon, dala čuveno jedinjenje Frémok (FRMK). FRMK je već tokom devedesetih postao najozbiljniji igrač na sceni nezavisniog stripa i izdavaštva, pokrenuvši plemenitu tendenciju i talas širenja stripa ka drugim umetničkim žanrovima, izlaženje iz uskog kruga poznatih obrazaca kada su u pitanju formati, tehnike i narativni standardi. Alagbeovi najpoznatiji radovi objavljeni su u knjizi Yellow Negros and Other Imaginary Creatures, istraživanju ljubavi i rase, ugnjetavanja i bekstva. To je i izvanredan eksperiment o vizuelnoj naraciji i duboko ličnom političkom stavu.

 

 

Ivan je kopile klasične vizuelne naracije, priče koja se vrti, trake koja ne prestaje, slike na traci, bande dizajna, kao i nove aristokratije savremenog stripa, novog klasičnog vizuelno narativnog izražaja, vešto skrivenog u podžanrovima, žanrovima, b produkciji, gde i f-ovima naših dijagnoza/pozdrav za f-ovce iz drajzerove/, mešanih medija, mlađi brat, nedovoljno razvijen, mentalno i starije, sestre, filma, slikovnica, literature i grafičkih disciplina u dijapazonu od apstraktnog slikarstva, antipop arta, paraarta, underground estetike koja nije estetika ali je postala nakon pregovora predstavnika zaraćenih strana.

 

www.fremok.org/site.php?type=P&id=30
www.theparisreview.org/blog/2018/02/21/yvan-alagbes-dyaa