Hesitant System

Srđa Dragović

April 2018

30. mart – 13. april

 

Izložba „Hesitant System” otvorena je u okviru Međunarodne konferencije (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik , a predstavlja presek radova iz oblasti ilustracije nastalih u protekle dve godine. Ova podmetnuta retrospektiva dobila je naziv po jednoj nedavno započetoj seriji ilustracija, zamišljenoj kao svojevrsna studija kontradiktornosti. Upravo ta kontradiktornost karakteriše i ovu postavku: u istoj ravni našli su se radovi koji nisu nastajali nekim linearnim tokom, i nemaju previše međusobnih dodirnih tačaka, tako da su dovedeni u situaciju sličnu raspravi. U stvari, rasprava samo što nije počela. Snebivljiv ton ove „sistematizacije” kreira jedan nad-narativ u kojem su se dati radovi zatekli – i ostali zatečeni.

 

 

Srđa Dragović je rođen 1990. godine. Apsolvent je na Fakultetu Likovnih Umjetnosti na Cetinju, smer – grafički dizajn, oblast: grafičko oblikovanje knjige. Bavi se ilustracijom, plakatom, infografikom, slobodnim crtežom, stripom, istraživanjem u području istorije i teorije dizajna. Izlaže samostalno i kolektivno. Učestvuje na međunarodnim radionicama posvećenim grafičkom i interaktivnom dizajnu, i pitanju uloge ovih disciplina, danas i ovde. Sarađuje sa više časopisa i kolektiva u zemlji i regionu. Dobitnik je više nagrada iz oblasti plakata i ilustracije. Okrenut je nezavisnoj umetničkoj i izdavačkoj sceni. Živi u Podgorici.

 

 

Međunarodna konferencija (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik je četvorodnevna serija predavanja, diskusija, radionica i izložbi renomiranih autora, dizajnera i teoretičara iz Srbije, regiona, i Evrope. Projekat je prevashodno namenjen studentima umetničkih fakulteta i fakulteta za dizajn iz regiona, ali i mladim profesionalcima i široj publici. Šesta po redu konferencija, koja se održava u martu 2018. godine, nosi naziv Zakletva. Više o konferenciji nalazi se na web stranici www.vojnik.net