Izložba „25. maj“ Jelene Milićević i IX rođendan Ulične galerije

Jelena Milićević

June 2021

4 – 24. jun 2021.

 

Nakon jedne svima nama teške godine u kojoj nismo mogli da proslavimo naš 8. rođendan, sa velikom radošću vas pozivamo da to učinimo zajedno na 9. rođendanu Ulične galerije, 4. juna u 20h. Dođite da sa sjajnom umetnicom Jelenom Milićević osetimo miris bazena, da pustimo Skreč majstora Ljubana da nas razdrma, kao i da se prisetimo starih i planiramo nove pobede.

O izložbi „25. maj“:

U petak 4. juna sa početkom od 20 časova, uz gostoprimstvo Ulične galerije u Beogradu, predstaviću se serijom radova pod nazivom „25. maj“. Izložba printova i crteža posvećena je objektima luksuza, koje smo nekada prinuđeni da delimo se drugima.
Predstava bazena kao statusnog simbola se u našoj kulturi i svesti naroda nije promenila od devedesetih godina, što se ne može reći za mašinu za veš i televizor u boji. Ko je posedovao bazen u malom, rudarskom mestu u Centralnoj Srbiji bio je smatran za čoveka koji je uspeo u životu dok smo mi ostali mogli da priuštimo javno kupalište i po koji ljubomorni pogled kroz visoke ograde i gipsane skulpture životinja ka toj azurno plavoj boji. Kasnije će kroz razne reklame luksuznih proizvoda i filmova bazen imati i prizvuk seksualne tenzije i fetiša izmeĐu slučajno izvajanog, mladog čistača bazena koji skuplja lišće sa površine nemirne vode i tetke Altamirano koju slučajno zapostavlja muž. Sve te oscilacije, tenzije, želju za boljim životom iz kaljuge malog mesta, neostvarene ljubavi, stresne situacije predstavljam kroz crteže i grafike kao jednu, ne tako duhovitu, stranu realnosti. Tu se prepliću spremni spasioci sa bazena 25. maj koji više liče da se spremaju za Legiju stranaca nego za spašavanje razmažene dece iz malog bazena i gospođe sa Vračara koje se na Starom Difu opuštaju posle posla i prepričavaju masne fore u sauni. Sve sam to videla i bila prisiljena da čujem zato što smo na nekih sat vremena delili prostor. Uz priloženi vizuelni materijal, nadam se da će i Vama biti bar upola zanimljivo kao što je meni bilo.

O autorki:

Jelena Milićević rođena je 1992. Osnovne i master studije završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Miodraga Mlađovića. Od 2017. do 2019. godine radila je u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA pri fakultetu kao majstor štampe za litografiju. Izlaže samostalno od 2014. godine i učestvuje na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Crteži i grafike Jelene Milićević nalaze se u brojnim privatnim i javnim kolekcijama.

Ulična galerija je specifičan izlagački prostor izmešten u kontekst ulice u kom se dešava mnoštvo izložbi, festivala, radionica, filmskih projekcija i koncerata! Zahvaljujući mnogobrojnim umetnicima, prijateljima i kolegama, uspeli smo da teme koje smatramo važnim približimo publici i široj javnosti, i da istovremeno pokažemo šta sve može da se postigne transformacijom jednog zapuštenog gradskog prostora. U devetu godinu ulazimo sa podjednakom snagom kao i prethodnih, sa entuzijazmom koji ne jenjava, što je moguće na osnovu odlične saradnje sa nezavisnom scenom, pojedincima i kolektivima čiji se rad bazira na kritičkom promišljanju i stvaranju novih društvenih odnosa.

SKRECh MAJSTOR LJUBAN

Iz Sevojna, malog industrijskog grada u zapadnoj Srbiji, dolazi Ljuban; skrečmajstor čudnih i ex-yu vinila, jedan od najveštijih treš-hop selektora u poslednjoj deceniji.

www.over9000records.info/

https://soundcloud.com/ljuban/

 

DJ podrška: DJ Limena & DJ Kejti (Goca i Ljilja iz Personalnog)