Ka-boom!

Jana Vasiljević

June 2016

1 – 21. jul

 

Dominantne teme Janinih slika, stripova i tekstova su rat, ljubav, fudbal (o čemu ne zna mnogo), komjuterske igrice i ikonografija, pop kultura 90-ih, ljudska priroda, dubiozne naučne teorije i reaproprijacija nasumičnih informacija koje prikuplja svakodnevno. Crne linije ispunjene smislom za humor – jarke boje i vizualizacije bazirane na ljubavi i prividno pozitivnoj simbolici su u kontrastu sa cinizmom i mračnom ikonografijom koja se konstantno provlači kroz njene radove. Tu su neprekidni balans između mračnog i svetlog, između potrebe za smehom i mrštenjem.

 

 

Autorka uz ilustracije prilaže i tekst:

 

“Azrael, Azrail, Ashriel, Azriel, Azaril, Gabriel; mnoga imena mračnog anđela”

Angela Carter

 

Šta je rat?

  • Rat je definisan kao aktivni konflikt koji je odneo više od 1000 života.

Da li je svet ikada bio u miru?

  • U poslednjih 3400 godina, ljudi su bili u potpunom miru 268 dana.

Da li postoji genetski razlog zašto ratujemo?

  • Ne postoji jedan, izdvojeni ‘ratni gen’. Kombinacije gena može predisponirati osobu nasilju. Agresija, međutim, je produkt biologije i okruženja.

Da li je rat u suštini ‘muški’?

  • Širom sveta, 97 procenata vojnih lica danas jesu muškarci. Smatra se da je ovo odraz kultuje i biologije.

Da li žene mogu da se bore efikasno koliko i muškarci?

  • Iako ima manje žena koje su ‘prirodne ubice’ (…) mnogo žena ima psihičku građu i fizičke sposobnosti da se bore. Sa druge strane, mnogo muškaraca je bez oba.

Zašto je rat toliko privlačan civilizacijama?

  • Rat se često smatra časnim i plemenitim. Može biti viđen kao takmičenje između nacija, šansa da se bore, i završe kao pobednici.

 

 

 

 

Jana Vasiljević (1990) živi u Gentu i bavi se ilustracijom, stripom i edukacijom u umetnosti. Rođena je u Beogradu, gde je završila Školu za dizajn, nakon čega se seli u Belgiju da studira ilustraciju na LUCA Školi za umetnost u Gentu. Od 2012. je član Tieten Met Haar kolektiva, kao urednik i izdavač. Do sada je učestvovala na više evropskih festivala stripa, kao izlagač i kao gost – između ostalog na OCX, Raptus i Stribefeber-u u Norveškoj, Fumetto u Švajcarskoj, Cultures Maison u Belgiji, BilBolBul u Italiji… Iza sebe ima više grupnih izložbi, i dve solo – u Belgiji i Finskoj, kao i mnoge publikacije. A kada ne zna šta će sa sobom, igra Sims ili se zabavlja sa plastičnim vojnicima.