„Kako bismo izmakli užasu, treba u njega zaroniti do očiju“ by Vlad Pisanjuk

Vlad Pisanjuk

May 2023

20 maj – 2. jun 2023.

Pozivamo vas na otvaranje izložbe pod nazivom „Kako bismo izmakli užasu, treba u njega zaroniti do očiju“ mladog Vlada Pisanjuka u subotu, 20. maja 2023. u Uličnoj galeriji.
Vlad Pisanjuk je iz Beograda, rođen je 2002. i trenutno završava Školu za dizajn. Pored bavljenja slikanjem takođe i piše, a nade su mu da će se ostvariti kao samostalni umetnik. Njegovi radovi često imaju oblik vizuelnog dnevnika, obrađujući teme prisutne u njegovom životu, koje uključuju transrodnost, potragu za pripadanjem među ljudima, religiju, seksualne porive, morbidnu tematiku i sve neprijatnosti koje ga igrom sudbine zadese. Uživa figurativni stil sa dosta simbolike, fantastičnih prikaza i golih tela, urađenih uglavnom u drečavom akrilu ili blagim potezima voštanih bojica.
Par reči o konceptu izložbe iz ugla autora:
„’Naći sklad u onome što je loše, to je vrhunac elegancije.’ – Žan Žene
Šta se dešava kada se užas posmatra kao samo još jedna prirodna okolnost sveta? Kada tabu nestane i zameni ga ravnodušno posmatranje, razumevanje? Kroz svoje radove, pored ostalih manje uvredljivih okolnosti, probao sam njime da dirigujem. Upleo sam ga u likovno iskustvo ne bih li njegovu sveprisutnost dočarao kao nešto svarljivo, kao nešto što ’izgleda’ a ne što boli. Idući tim putem, granica između katarze i očaranja se pomutila i na nekim mestima razorila, mada njenom dužinom plešem imajući na umu gde je nekada bila.