“Kolektivno telo”, studenti Departmana za digitalne umetnosti FMK

25. novembar – 22. decembar 2022.

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na otvaranje grupne izložbe studenata Departmana za digitalne umetnosti FMK u petak 25. novembra u 20 časova.

Grupni rad predstavlja hibridno telo sastavljeno iz devet pogleda (prozora) koji tretiraju postavku u Uličnoj galeriji kao mozaičku celinu. Iskustvo pandemije, distanciranja od fizičkog prisustva, zasićenost digitalnim, podstaklo je kolektiv studenata i profesorki na razmišljanje o novom kolektivnom biću čije je telo u stalnom procesu nastajanja i transformacije. Kao što Bojana Piškur navodi da nijedno pojedinačno drvo nije uspešnije od same šume, tako i ovaj kolektiv udruženo stvara kolektivno telo kao kolektivno ogledalo koje uprkos različitostima samih odraza, spaja sve one koji se „ogledaju”.

 

Autori

Nađa Ristović / Strahinja Todorović / Milica Krstović / Luka Rajković / Julija Radosavljević / Maša Nedeljković / Marko Petrović / Andrea Grbić / Ana Stanojević / Anđela Vujičić / Mina Stojadinović / Selena Kučević / Katarina Stanojlović / Suzana Ivanović / Željko Petrović / Momčilo Vujović / Emilija Terzić / Igor Rajić / Milica Đurić / Teodora Simić / Teodora Jevtić

Kustoskinje
Profesorke Isidora Nikolić i Marina Milanović

 

FMK:DU
Departman za digitalne umetnosti, Fakultet za medije i komunikacije

Povezivanjem umetnosti, dizajna, humanistike i novih tehnologija, Departman za digitalne umetnosti neguje jedinstven interdisciplinarni obrazovni pristup, koji studentima omogućava sticanje praktičnog i teorijskog znanja iz oblasti digitalnih medija: fotografije, videa, vizuelnih komunikacija, kreativnog kodiranja i dizajna zvuka, kao i artikulacije kritičkog mišljenja. Savremenom društvu, u sve većoj meri digitalnom, nedostaju autentični i promišljeni stvaraoci sposobni da zamišljaju, sagledavaju i oblikuju nove stvari i nove stvarnosti. Kao odgovor na to, Departman za digitalne umetnosti u svom programu priprema svoje studente za stvaralački i istraživački rad u oblastima kao što su vizuelne umetnosti, dokumentarni, animirani i igrani film, primenjena muzika, dizajn publikacija i fotografija. Programe je osmislio tim posvećenih, ostvarenih, mladih i iskusnih profesora, umetnika, dizajnera, praktičara i teoretičara.

 

FB https://www.facebook.com/fmkdigitalart

https://fmk.singidunum.ac.rs/