“Koliko je bilo hladno?”, izložba Milice Ivić

Milica Ivić

February 2024

2 – 22. mart 2024.

U subotu 2. marta od 20h otvaramo izložbu Milice Ivić, koja će biti poslednja izložba pred otvaranje nove izlagačke sezone. Otpozdravimo zimi i pozdravimo proleće ove subote u 20h u Uličnoj galeriji

“Pitali babu na selu koliko je bilo hladno prošle zime.
– Nije bilo mnogo hladno, samo smo 9 dana morali da budemo stalno u krevetu da se ugrejemo.”
Kažu da hladnoća zapravo ne postoji, da je ona samo odsustvo kretanja atoma. Isto tako kažu da se sve do modernih vremena, zbog zajedničkog održavanja toplote, krevet delio sa članovima porodice, strancima u gostionicama na putu, a i sluškinje su spavale sa svojim gazdaricama. Na izložbi se nalaze mogući ljudski i neljudski elementi hladnoće, kao i oni koji bi mogli da budu deo zajedničkog spavanja.
Svi izloženi materijali su štampani u situ ručno u AKC Matrijaršija u januaru i februaru 2024. godine. Korišćeni su delovi analognih kolaža, nekih osnovnih sitoštamparskih elemenata (kao što je raster), crteža, ali i princip direktnog kolažiranja primenom sito štampe.
Milica Ivić živi i radi u Beogradu. Njan rad i opšta orijentacija najviše su vezani za kolektiv „Mubareć” još od 2007. godine. Jedan je od začetnika i urednika programa Autonomnog kulturnog centra Matrijaršija, deo uredničkog tima festivala Novo doba i Fijuk sajma.
Od 2020. godine ima status samostalnog stručnjaka u kulturi.