LET’S MEET

8 – 22.6.

 

Milica Balubdžić i Mina Piščević su dve umetnice koje žive i rade na različitim prostorima, u Beču i Beogradu, a koje veže prijateljstvo i zajedničko detinjstvo u Beogradu. Njihov život i rad, uslovljeni specifičnostima okruženja, međusobno je udaljen, ali među njima i dalje postoji spona zajedničkog iskustva detinjstva i uspomena dugog prijateljstva. Postavljajući u umetnički prostor sećanja svoje aktuelne radove, u kojima izražavaju i istražuju umetničke diskurse koji ih zaokupljaju danas.

 

foto: Duško Vukić

 

U ovoj umetničkoj konstrukciji izlozi Ulične galerije postaju simbolični prostor u kome se materijalizuju sećanja na dane koje su provodile na Vračaru, kretale se vračarskim ulicama u okolini Slavije i Kalenić pijace i bile fascinirane izlozima prodavnica i zanatskih radnji sa dekorom cveća, fotografijama, slikama i raznim inventarom malih beogradskih radnji koje danas polako, ali sigurno iščezavaju. Postavljajući svoje aktuelne umetničke radove u simbolične izloge Ulične galerije one sebe stavljaju u situaciju uličnog prolaznika i posmatraju svoje radove kao da su taj dekor iz nekog drugog vremena i života.

 

U ovoj postavci Mina i Milica kreiraju scenu na kojoj će se sresti. Svesno postavljaju i orjentišu svoj izbor u izloge i naglašavaju ovaj format prostora. Predstavljau radove u kojima interpretiraju teksture i fizikalnost kroz konkretne i apstraktne motive i pokrete. Mina prevodi fotografije u rasterske grafike monohromnih tačaka na providnoj površini stakla ističući strukturne vrednosti dok se Milica koncentriše na materijalne i taktilne karakteristike motiva koje naglašava tretmanom svetla i oštrine.

 

Miodrag Ninić

 

foto: Duško Vukić

 

Milica Balubdžić (r. 1986, Beograd)

 

Posle završene Srednje škole za dizajn u Beogradu 2005. godine počinje studije na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beču, odesek dizajn. Godine 2011. završava studije kao magistar industrijskog dizajna. Iste godine počinje da radi kao slobodna umetnica, dizajnerka i fotografkinja između dva grada, Beograda i Beča. U svojoj umetničkoj praksi primarno istražuje arhitekturu i prirodu kroz fotografiju.

 

Mina Piščević (r. 1987, Beograd)

 

Diplomirаlа nа Fаkultetu primenjenih umetnosti, nа odseku zа grаfički dizаjn, 2010. godine. Bаvi se fotogrаfijom, grafikom i instalacijom u prostoru. Izlаgаlа je nа više samostalnih i grupnih izložbi i projekata u zemlji i inostranstvu. Od 2011. godine vodila je KRZD – Kreativnu radionicu za decu u DKC Majdan u Beogradu. Od 2012. godine je osnivačica i članica udruženja „Kulturforum’’. Od 2014. godine je članica ULUPUDS-a, sa statusom samostalnog umetnika.

 

 

**Izradu fotografika štampanih na staklu omogućula je kompanija Konkav Konvex.

 

Zahvaljujemo na saradnji: Obućarska radnja LEMIĆ (Nevesinjska 1), Farbara BEOLAK (Kičevska 19), ztr PORTAL (Maksima Gorkog 39), VOSKAR (Maksima Gorkog 33), Staklorezačka radnja (Makenzijeva 69), Staklopan (Kursulina 38-40), Farbara Zona N (Maksima Gorkog 3) i STR LUJ (Kičevska 21).