Novi Obrt predstavlja: RIZIBIZI

Novi Obrt

November 2021

19. novembar – 10. decembar 2021.

 

Pozivamo vas na izložbu radova nastalih u okviru štamparije Novi Obrt iz Novog Sada, koju možete pogledati do 9. decembra 2021. u Uličnoj galeriji.
Novi Obrt je studio za rizografiju i štamparija. Štampamo knjige, grafike, fanzine, plakate i druge stvari koje nam padnu pod ruku. Novi Obrt je i mesto susreta za umetnike, pisce, aktiviste, početnike i profesionalce. Svi su dobrodošli da koriste opremu koju imamo jer želimo da se svako upusti u proces štampe i učestvuje u nastajanju svog rada.
Zato smo odabrali rizo štampu koja je nešto poput sito štampe namenjene za papir. Štampa na njoj je jeftina i brza, a podržava i nestandardne boje poput zlatne i fluorescentne roze. Svaka kopija malo odskače od prethodne što svaki otisak čini jedinstvenim. Zbog toga je idealna za male tiraže i eksperimentisanje.
Trenutno stalnu postavku štamparije čini tim od nas petorice drugara: 2 politikologa, jednog istoričara, pesnika i dizajnera koji je uspeo da za samo dve godine organizuje gomilu radionica, učestvuje na festivalima, izda desetak publikacija i fanzina i odštampa na hiljade plakata.
Ova izložba prikazuje jedan deo tog šarenolikog rada i na nju vas pozivaju Stevan Bradić, Zoran Petakov, Marko Jovanović, Nemanja Pantović i Nikola Rajić, kao i da nam se pridružite u štampariji Novi Obrt.
Za razonodu i dobro druženje slušaćemo Opijum za mace, muziku sa razkšća Puta svile i rute Orjent ekspresa.
https://www.mixcloud.com/OpijumZaMace/