Oda drveću

Maša Zorić

May 2017

12 – 26. maj 

 

Od već korišćenih materijala (starih novina, kartona, dasaka, papira, …) uz boje, grafit, tuš i pastel, nastale su prvo ptice i druge životinje. To je dalje vodilo ispitivanju čovekovog odnosa prema okruženju, sebi i drugim živim bićima i Zemlji. Nekad se čini da su ljudi samo nemi posmatrači, kao lica sa bilborda, bez mogućnosti reakcije ili donošenja odluke bacanjem novčića, sa šansama 50:50 – danas neću, sutra hoću.

 

Šta onda ostaje iza nas? Ovo je Mašin pokušaj da starom da nov život, da radovima da „krila“ i mogućnost da slete na nečiji zid, kao podsetnik na krug života, u kome svi učestvujemo podjednako, čuvajući ono što nam je dato na korišćenje. Oda drveću.

 

 

 

Maša Zorić rođena je 1982. godine u Beogradu. Posle završenog Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koristi različite umetničke medije, pre svega crtež, sliku, fotografiju i reč kojima tematizuje sopstvena interesovanja. Najčešći motivi u njenom stvaralaštvu predstavljaju priroda, životinje, ljubav, svakodnevica, a ostajući dosledna autentičnom simplifikovanom i asocijativnom jeziku uspeva da nam zagolica maštu i povrati optimizam. Maša je autorka zbirke kratkih priča, specifične vizuelne poezije, “Vesela uputstva za život”. Od 2017. godine članica je slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a. Ovo je njena treća samostalna izložba.