Odrazi

9-30. mart

 

Odraz, odsjaj – slika predmeta u ogledalu, vodi ili glatkoj površini – ispoljena posledica, rezultat nekog uticaja – pokret pri otiskivanju od podloge.

 

Teorija odraza – materijalistička teorija saznanja, spoznaje prema kojoj se objektivna materijalna stvarnost odražava u ljudskoj svesti.

 

 

 

 

Izložba Odrazi je prvo zajedničko izlaganje dve autorke – Jelene Jaćimović – Jachim 992 i Lee Levi, sličnog senzibiliteta i pristupa radu. Odrazi su skup ilustracija na kojima su kroz niz scena prikazane različite ljudske osobine, raspoloženja, osećanja i unutrašnje borbe pojedinaca. Njihovi crteži su pretežno lični – odražavaju kritički stav autorki, ali se u njima jednako može pronaći bilo ko od posmatrača, i protumačiti ih na svoj način, što i jeste osnovni cilj autora izložbe.

 

 

 

Jelena Jaćimović – Jachim992 je ilustratorka rođena 1992. godine u Beogradu. Završila je osnovne i master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku Primenjena grafika (smer Grafika i knjiga). Aktivistkinja je i strastveni biciklista. Svojim radovima podržava i promoviše slobodu izražavanja, dok u isto vreme kritikuje društvene norme koje čine da se osećamo zarobljeni u sopstvenoj koži.

 

Lea Levi je diplomirani arhitekta i ilustratorka, rođena 1991. godine u Beogradu. Učesnica je više umetničkih konkursa, i kreativnih radionica, kao i grupnih izložbi. Inspiraciju za ilustracije crpi iz različitih situacija svakodnevnog života. One najčešće predstavljaju zabavne karikature jarkih boja neretko sa (auto)kritičkim pristupom.