Otvaranje izložbe „Iskorak“ Miloša Milićevića

Miloš Milićević

October 2021

29. oktobar – 18. novembar 2021.

 

Dragi naši, pozivamo vas da dođete na otvaranje izložbe Miloša Milićevića, koju je ovaj umetnik realizovao kao objekte na OSB pločama! Ova sjajna izložba pod nazivom „Iskorak” biće postavljena u Uličnoj galeriji do 18. novembra 2021.

„Sagledavajući radove koji profilišu Milićevića, jedno je van svake sumnje. On pripada onim mladim umetnicima koji su napravili vlastitu stazu preko razbijenih ograda klasične umetnosti, za koju pouzdano verujemo da je decenijama a možda i stolećima sputavala moderne kreacije. Stvaranje je proces koji traje i koji se nikada ne može u potpunosti predvideti, pa čak ni onda kada su njegovi vizuelni tragovi jasni, kao oni koje srećemo na jutarnjem snegu.
Кada se govori o slikaru, njegovom nasleđu i zaostavštini, radovima koji ga legitimišu, a u našem slučaju reč je o mladom umetniku Milošu Milićeviću, primeren je interes za njegovu tehniku (tehnologiju), teme i inspiracije, posebno u našem vremenu kada su mnoge vrednosti zamenjene drugima ili su jednostavno nestale, izgubljene. Na sreću, naš slikar se nije zatvorio u vlastitu mentalnu čauru, iz koje se njegova umetnička egzistencija može samo naslutiti.
Zadržavajući se samo na kratko na njegovoj varljivoj jasnoći čudovišta koja proždiru, i koja samo jednim malim delom podsećaju na ostatke čoveka, tačnije čovekolika bića, on je sa punom svešću zaobilazio jasnost slikarske palete stvarajući jedan nedokučeni svet destrukcije u kojoj je ljudska individualnost ostala u beskrajnim snovima, ili je na nesreću potpuno izbrisana, za koju on veruje da je to zapravo ’iskorak u novo vreme koje ne znamo šta će nam doneti’.” Dragiša Milosavljević – istoričar umetnosti

Miloš Milićević, rođen je 1991. godine u Užicu gde završava Umetničku školu, smer grafički dizajn. U Beogradu završava Fakultet likovnih umetnosti osnovne i master akademske studije na smeru grafika, u klasi profesora Miodraga Mlađovića. Primljen je u Udruženje likovnih umetnika Srbije 2018.godine. Član je i UVUU (Udruženja vizuelnih umetnika Užica).
Od kolektivnih izložbi izdvajaju se: Graphic Art Fiesta (Hong Kong 2015); Izložba studenata master akademskih studija FLU, Gradska galerija savremene umetnosti Smederevo (2015); XII Međunarodno bijenale „Suva igla”, Gradska galerija (Užice 2015); Četvrti Internacionalni salon grafike (Kraljevo 2016); Izložba studenata grafike FLU, Centar za grafiku Beograd (2017); 29. Regionalni likovni salon (Užice 2018); Prolećna izložba ULUS-a, Cvijeta Zuzorić (Beograd 2018); Jesenja izložba ULUS-a (2018); Papergirl galerija HUB (Beograd 2018); Međunarodna likovna manifestacija ІII Festival svjetlosti „Zasjaće palaci” (Kotor 2019); „Doba obnove“, Galerija Reflektor (Užice 2021)… Samostalne izložbe: Galerija Reflektor (Užice 2020), Kulturni centar Inđija (Kuća Vojnović), (2019), Savremena galerija Zrenjanin (2017), Dom kulture Prijepolje (2017), Narodno pozorište Užice (2017), Narodni muzej Užice (2016), Galerija Čigota Zlatibor (2016).

instagram.com/milos_milicevic_art/