Otvaranje izložbe „Koliko vukova” by Andrej Julher

Andrej Julher

October 2023

3 – 24. novembar 2023.

Dođite u petak u 8 na otvaranje izložbe Andreja Julhera. Dolaze jesen i zima, a sa njima i zdrava doza melanholije. I vukovi. Ali bolje je to objasnio sam umetnik:

„Vukovi, pundre, andraci… Koliko sada falangi u meni bitku vodi ne bih vam umeo reći, meni se čini onako, a ne znam u stvari ni šta me uopšte pitaš. Okej, ajde, a nad čim si se ti tako duboko zamislio? Svakako je to više kolo nego borba. Mislite 9, ovih ovde, mojih Jugovića, ali ne, ja dece nemam i to sigurno nije kao što izgleda. Imam skupštinu, ili ono suprotno. Možda bih i mogao jednom da vas uvučem, da ih prebrojim inače, ali mnogo su brzi a neki su i jako mali i vešto se zavuku između sedišta, opnica i jezgra, u reku nogu usedelica, i moraju da talasaju, njih poltrone, te patetične ljubimce, pseće čestice, krem de la krem razuma, svaki put kada prolaze, a stalno prolaze svukuda, kao pravo antitelo, pa i mene uvuku u svoje antitelesne zavere. Tu se razvuku, u toj reci, plazmi moje građe, ponašaju se već kao na ušću, gube se, petljaju, plivaju u krug, brule taj nadkrem, vrteći vrtlog vrteške u vrtu dobre nade jer tu će smrt prva da dođe. A oni žele van. Zato laju glasno. Skupljeni na gomilu vuku, prave buku, zvuk, konstantan šum, šum u odsustvu vrhovnog narativa. Nema toga, ali ima saveznika među šumovima. Oni čine ovo orkestrom, slavom, za njih je ovaj ples, jer ruštii se mora, za njih brusim, svučem, kristališem, šiljim do cepanja ćelije kako bi svetlost ušla. Za i zbog! I dođavola!“

DJ set: Young Erotica
@erhvie
@___goran

Andrej Julher je rođen u Zrenjaninu (1995.) gradu van autoputa izgrađenom na isušenim močvarama – sredini uvek podesnoj za fantazmagoriju. Tokom studija grafičkog dizajna na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, pohađao je Letnju akademiju u Salcburgu 2019. godine, a 2020. godine odlazi na razmenu na Fakultet likovnih umetnosti u Sevilji, da bi diplomirao 2021. godine. Umetničko utočište nalazi u preklopu dizajna i umetnosti. Crtež i grafika su srž njegovog rada, mediji kroz koje istražuje, beleži, komunicira, eksperimentiše, pripoveda i koristi u različitim formatima – od animacije do publikacije. Vizuelni motivi i zapleti koje stvara odražavaju ličnu poetiku, i često se dotiču konteksta psihogeografije, liminalnosti, dekonstrukcije, šuma, mita u modernom društvu… Dva puta je nagrađivan – jednom od strane Novosadske akademije i jednom od strane „Ilustrofesta“. Organizovao je par samostalnih izložbi, a svoj rad je predstavljao na mnogim izložbama, festivalima i rezidencijalma širom Evrope i Balkana. Bavi se ilustracijom i dizajnom, radioničkim i kolektivnim radom i zainteresovan je za izdavaštvo.

instagram.com/vrtlogmira/