Otvaranje izložbe “NON RELIGIOUS VIEWS” Sandre Ninić

Sandra Ninić

October 2022

28. oktobar – 15. novembar 2022.

Pozivamo vas na otvaranje u Uličnoj galeriji, sa platnima, sa uljanim bojama, u ramovima. Reč je o izložbi Sandre Ninić, “NON RELIGIOUS VIEWS”. Vidimo se na otvaranju u petak a za muziku pobrinuće se DJ Khalil i Yva!

O autorki:
Sandra je rođena 1997. u Novom Pazaru. 2012. upisala Srednju umetničku školu u Kraljevu, smer grafički dizajn, 2016. upisala osnovne studije na Fakultetu primenjenih umetnosti, smer Primenjeno slikarstvo u klasi Miroslava Lazovića. Od 2020. na master studijama Fakulteta primenjenih umetnosti, smer Primenjeno slikarstvo, pod mentorstvom takođe Miroslava Lazovića, koje završava u septembru 2021. godine. Član je „Kluba likovnih umetnika Raška” od 2005. i član ULUS-a od 2021. Takođe je autor i učesnik mnogih izložbi od 2006. do 2021.

O konceptu izložbe:
„Naziv ‘Non religious views’ aludira na posmatranje i shvatanje prikazanih scena koje zapravo vuku korene iz religijskih uticaja poznatih umetničkih dela svetskih velikana. Svaki rad nosi naziv iz sveta ikonografije, noseći iza sebe tematiku dekadencije. Dekadencije umetnosti i društva u celini. Ovaj rad tematizuje problem karakterizacije savremenog čoveka kao dekadenta, pokušavajući da odgovori da li je čovek mogao biti dekadent od samog početka, ili kako on to postaje sa uvođenjem pojma dekadencije u autorovu zrelu misao. Stanje kolektivnog duhovnog klonuća i posrtanja pokušavam da kroz metaforu prikažem na svojim slikama.”

„Teološke kreature, poput starogrčkih mitskih bića i biblijskih ličnosti, predstavljeni apstraktnim i savremenim slikarskim jezikom, ali redukovani svojih metafizičkih moći, predstavljaju pad bogova u dekadentni sistem malog čoveka. Suočeni sa anksioznim, otuđenim i apsurdnim svetom u kome žive obični ljudi, ta veličanstvena bića na slikama predstavljaju običnog čoveka u svom životnom prostoru.
U ovim delima, Bog lišen metafizike je čovek, kakav jeste u svom zemaljskom postojanju. To se na slikama vidi kroz boje, poteze i oblike kojima umetnica komunicira.
Ona baca svetlo na predstavu bića koje je lišeno nadljudskog obličja, stavlja ga u kontekst naše realnosti i time dobija imaginarno biće oslobođeno od božanskog karaktera. Ključ u kome njene slike komuniciraju je kontrast, u kome ’jedan na jedan’ stoji ljudska vera u onostranost i nada u spasenje, nasuprot, svakodnevnoj teskobi sa kojom se mali čovek iz dana u dan suočava. Njene slike su ogledalo koje odražava kako bi izgledala ta savršena, veličanstvena bića kada bi se našla u ljudskoj koži.“
Una Miletić

COGITO, ERGO NON CREDO.
instagram.com/zlotvor_/

soundcloud.com/yva-yva-1

 

Foto: Milena Janošević