Otvaranje izložbe “Potemkin” Jovana Jovića

Jovan Jović

December 2021

 

10. – 29. decembar 2021.

 

Čast nam je i zadovoljstvo da vas pozovemo na otvaranje izložbe „Potemkin” Jovana Jovića, 10.12.2021. u 20 h.

Reč autora:

Interesovala me je odlučnost i težnja mornara i jednog broda da se ne pokori tiraniji i stane na stranu potlačenih po svaku cenu – mornari sa svojom borbom na brodu a žene sa svojom borbom na obali, i jednakoj ulozi na različitim mestima. Istorijski, „Brod Oklopnjača” predstavlja oktobarsku revoluciju u Rusiji početkom 20. veka i želeo sam da prikažem da se, kako nekada, tako i danas, ljudi udruženi oko ideje slobode i nezavisnosti mogu suprotstaviti tiraniji u svepoštoj krizi.

Crteži inspirisani filmom „Oklopnjača Potemkin” (koji predstavljaju prošlost) na krojevima Burda časopisa (koji predstavljaju nešto nesvesno i poznato, ali ne na prvu loptu) su vizuelna igra koja prati radnju odnosno nekoliko njenih ključnih momenata: pobunu na palubi, Odesa stepenice, juriš na armadu, sam protiv svih…

Ovde pokušavam da umetnost kao takvu stavim na prvu liniju fronta naspram ugnjetača i svih koji godinama unazad sputavaju i sistematski uništavaju slobodu. Crteži su u tehnici lavirani tuš na digital printu skeniranih krojeva iz časopisa Burda. Nastali su 2020. godine.

Jovan Jović, diplomirani grafičar likovnih umetnosti, majstor litografije u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja FLU, Beograd. Rođen 19.03.1979. godine.

https://www.facebook.com/Kvaka-Centar-213614939392939