Otvaranje izložbe „Radno vreme”, by Saša Cardoso

Saša Cardoso

July 2024

12 jul – 9. avg. 2024.

Pozivamo vas na otvaranje izložbe „Radno vreme” by Saša Cardoso u petak, 12.7.2024. u 21h

„Mlada policajka miriše na sapun i Beograd na vodi je lep. Beograd postaje tečan. Više niko ne zna da broji do 50.000 jer toliko anđela staje u truo zub. Makar pola njih su žene i deca. Nikola ume da opiše boje koje ne postoje.

would u c it if u believed it?

Postoji šećer u prahu, postoji medeno srce. U njemu pepeo. Bolesnici bez bolnica, bolesne mačke pune crva, bolnice pune crva. Medeno srce koje kuca. Devojčice koje plivaju tako snažno da uvek nekako primećuju Kairo. Postoje murali sa licima čak i živih, ali zidovi se rastaču.

would u c it if u believed it?

Devet komunista priča na srpskom i svako od njih ima po sestru. Devet sestara ima po džepovima prašinu rodnog grada. Grad ima pospane bagreme. Bagremi imaju selice, njihova tela trepere kao igla na kompasu: dan pre polaska na jug.

would u c it if u believed it?”

text by Goran Stamenić, @___goran
special thanks to Ilija Gromov and Kristina Tasić

 

Saša je multidisciplinarni umetnik sa sedištem u Beogradu. Studirao je likovnu umetnost i diplomirao na Akademiji Rietvled u Amsterdamu. Učestvovao je na nekoliko grupnih izložbi u Remsu, Amsterdamu i Atini. U svojoj praksi koristi razne medije uključujući skulpturu, instalaciju, kolaž, crtež, video, performanse i fotografiju. Vizuelno, njegov rad karakteriše upotreba pronađenih predmeta, antropomorfnih formi, veštačkih formi i žive boje. Kroz svoj rad istražuje narative o otuđenju, posebno u gradovima u kojima je moja ugrađena njegova praksa. Saša nastoji da prevaziđe granice između čoveka, objekta i okruženja nudeći vizuelno iskustvo koje dovodi u pitanje pojmove identiteta i transformacije. Paneli galerije su postali prozori preduzeća koje nije otvoreno: možda banke, administrativne službe ili nekih kancelarija…