Otvaranje izložbe „Suvišna lepota“, Teodore Nešković

Teodora Nešković

March 2023

31. mart – 13. april 2023.

Pozivamo vas na otvaranje jedne sasvim prolećne izložbe u Uličnoj galeriji. Teodora Nešković sa svojom kolekcijom radova koju je nazvala „Suvišna lepota“ čeka vas da je pogledate u petak, 31. marta 2023. na dobro vam poznatom mestu. Kako Technicolor može biti bezvremen?

Par reči o konceptu izložbe iz autorkinog ugla:
„Koliko god se mučili, život ne prestaje biti lep. Svi užasi ovog sveta ne umanjuju naš estetski nagon. Šta je to što ostane nedorečeno, a sveprisutno je u umetničkim izrazima? Možemo li pretočiti u reči ono što vidimo, iz oka u premali kalup jezika? Da li će preživeti težak put od slike do gramatike? Od života do smisla? Koliko god se mučili, ljudi su nedosledni. Umesto koride, plešemo sa bikovima u našim goveđim čizmama. Izgovoreno je protivrečno, dok na platnu, i samim tim u nama, ova slika ne traži potpitanja. Boje su zasićene, bolesno žive, primalne a u isto vreme filmske („Čarobnjak iz Oza“, „Suspiria“). Vraćamo se na nelogičnost – kako Technicolor može biti bezvremen? Koliko god se mučili, čovekova lepota nije nužna. Čemu kožne čizme, crveni karmini i donji veš? Prenaglašena seksualnost nam dozvoljava da vidimo čoveka bez forme iza svih džidžabidža kojima se kiti. Bez njih telo je samo telo – Adam i Eva su imali šta da pokriju tek kada su se pokrili. Glava je mesto gde staviš masku, ništa više.
Koliko god se mučili, život ne prestaje biti lep. Lepota je sama sebi dovoljna, ništa joj nije potrebno, ne može umreti, svuda je a izbegava bilo kakvu kategorizaciju, predvidljivost ili opis. Sveprisutna, bez ikakvih zahteva ili uputstava.“

Teodora Nešković (2001, Beograd), student je treće godine Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Prethodno je pohađala Školu za dizajn na smeru Tehničar dizajna tekstila. Kasnije joj se šire vidici ka ostalim granama i partijama umetnosti. 2020. godine se opredeljuje konkretno za slikarstvo. Pored slikarstva bavi se i vajarstvom korišćenjem silikonskih materijala. Takođe se bavi i animacijom, instalacijom i digitalnom grafikom.