Otvaranje izložbe “Tačka topljenja” Ane Aleksić

Ana Aleksić

September 2022

23. septembar – 6. oktobar 2022.

Sa ponosom i zadovoljstvom pozivamo vas na izložbu Ane Aleksić, “Tačka topljenja”, u Uličnoj galeriji, u petak, u 20h.

„Početna tačka je iskustvo života između: bezbjednih mjesta koja postaju opasna, nepoznatih mjesta koje postaju sigurna, nezavršenih zgrada koje čekaju izgradnju, završenih zgrada koje čekaju rušenje, drastično promijenjenih prirodnih i urbanih pejzaža, promjena toponima i promjena teritorije. Izloženi radovi su digitalne slike nastale koristeći se konceptima (ne)stabilnosti, ambiguiteta i promjenljivosti prostora (širi plan) i konceptima pasivnosti, inercije i mehanizama odbrane i suočavanja (lični plan), a kombinovanjem nekoliko programa. Smjenjivanjem procesa u kojima imam potpunu kontrolu (brisanje, crtanje) i onih u kojima nemam gotovo nikakvu (zadavanje komande kompjuteru), ispitujem promjene u širem ličnom prostoru; preciznije: momenat u kom određeni prostor prestaje biti kakav jeste i počinje da se dezintegriše. Svaki od radova polazi od fotografije iz lične arhive i predstavlja pokušaj zamrzavanja tog procesa otapanja prostora. Gubljenje i ponovno sticanje kontrole, i namjerno i slučajno, definiše kreativni proces: on je intuitivan i spontan, pa su forme određene slučajnostima i greškama koje se dešavaju usput.
U kontekstu Ulične galerije, slike treba posmatrati kao glitch u prostoru, a izloge kao prozore u nestabilni i krhki svijet koji leži tik ispod površine vidljivog.“

Izložbu prati fanzin „FRAGILE“, koji dokumentuje istraživanje oko projekta i služi kao omaž estetici zanemarivanja i raspadanja.

****

Ana Aleksić (1992, Nikšić, Crna Gora) završila je master studije slikarstva 2022. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. U toku studija boravila jedan semester na École Supérieure d’Art de Lorraine u Mecu, Francuska (2016) i na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu (2020/21), kao stipendistkinja Vlade Francuske. Samostalno izlagala 2021. u Novoj galeriji vizuelnih umetnosti u Beogradu i 2019. godine u Centru savremene umjetnosti Crne Gore u Podgorici. Od 2014. aktivno učestvuje na izložbama, radionicama i kolonijama u Crnoj Gori i inostranstvu, među kojima su: BAG Festival, Osten galerija u Skoplju, Makedonija (2022), Bijenale mladih u Beogradu (2021), Trijenale crteža i male plastike u Beogradu (2021), izložba Masterpieces II u Umetničkom prostoru U10 u Beogradu (2020), izložba Zbogom Balkan? Zbogom, Balkan! u Centru savremene umjetnosti Crne Gore (2018), Kotor APSS Ljetnja škola arhitekture sa Numen / For Use (2017) u Kotoru, Festival Via Pontica u Balčiku, Bugarska (2015). Finalistkinja Milčik nagrade za 2021. godinu. Trenutno je rezidentkinja Nove galerije vizuelnih umetnosti u Beogradu.

@an.aleksi

Foto: Aleksa Vitorović, Branislav Dragičević