Otvaranje izložbe „Ulični spavači” Hajdane Kostić

Hajdana Kostić

January 2022

21. januar – 17. februar 2022.

Smešteni tamo gde ne pripadaju, na ulici, na mestu svih, spavaju. Ne znaju da su izloženi pogledima, osudama, pohvalama. Spavaju, duboko usnuli, opušteni i prepušteni nepoznatom, ali svom, intimnom – sili svog podsvesnog bića. Spavači su Hajdanini prijatelji, crtani kada zaspu na kauču posle kućne žurke, članovi porodice zavaljeni u fotelje nakon nedeljnog ručka, stranci nacrtani u vozovima, na stanicama, plažama. Oni su stvarni.

Ulični spavači vam se daju, nesvesno, nevoljno, ali u potpunosti. Izloženi i rajnivi, izvučeni iz svojih svetova i postavljeni na ulicu, izazivaju vas da utonete sa njima u san, u svoje dubine, u dubine nas ljudi. Izazivaju vas, povlače, nagovaraju. Pozivamo vas da se prepustite, da makar na tren odlutate sa njima u oblake, u nepoznato.

Izložba Hajdane Kostić „Ulični spavači” biće otvorena 21.01.2022. u 20h u Uličnoj galeriji. Hajdana je slikarka i grafička dizajnerka iz Crne Gore. Njeni crteži nalaze se u privatnim kolekcijama širom sveta: u Americi, Japanu, Engleskoj, Austriji, Belgiji, Ukrajini, Španiji, Francuskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Organizator je nekoliko humanitarnih izložbi. Bavi se i street artom pa je realizovala nekoliko vizuelnih rešenja za ulepšavanje Podgorice. Njen poslednji uspešni projekat bio je „365“, tokom kojeg je objavljivala po jedan crtež svakog dana na društvenim mrežama (dve godine zaredom). Ministarstvo kulture Crne Gore je sufinansiralo izložbu „Ulični spavači”.

Dobrodošli!