“Perfect disaster” u okviru festivala Novo doba: Apolonija Lučić, Rina Barbarić i Josipa Tadić

Josipa Tadić

October 2021

8 – 28. oktobar 2021.

 

Drugog dana festivala nesvrstanog stripa Novo Doba, u petak 8. oktobra, u Uličnoj galeriji se otvara izložba “Perfect Disaster” Apolonije Lučić, Rine Barbarić i Josipe Tadić.
Apolonija Lučić, Josipa Tadić i Rina Barbarić su tri prijateljice koje su zbog ljubavi prema vizualnoj umjetnosti odlučile svoje slobodno vrijeme upotpuniti stvaranjem. Kroz zajedničko druženje povezivale smo se kroz brojne nespretne, kontradiktorne situacije i osjećaje.
Inspirirane time odlučile smo stvoriti koncept ‘Perfect disaster’ – temu stvaranja na koju se na razne načine reflektiramo kroz naš vizualni rad. Značenje riječi perfect definirano je kao ”complete and correct in every way, of the best possible type or without fault.” S druge strane, disaster, čije je značenje potpuno suprotno definirano je kao “a sudden accident or a natural catastrophe that causes great damage.” Perfect disaster su upravo one situacije koje život čine slatkim i gorkim istovremeno. Nerijetko se događa da iz takvih trenutaka crpimo inspiraciju za rad, s nadom da će se i drugi pronaći u ovom oksimoronu.
Savršena katastrofa može biti ljubavna afera, slomljeno srce, suze i smijeh, teško pijanstvo, odjevna kombinacija ili samo način tretiranja likovne kompozicije u stvaranju. Sve ove stavke su (ponekad nevidljivi) dijelovi naših radova, a humor, ironija i snažni kontrasti alati koji nam često pomažu u realizaciji ideja.
Muzička podrška:
DYLENCE913
dobar dečko, direktor kabineta 913, treće
oko nike eyesa, konačno će vas pokrstiti netačnom interpretacijom rapsodija sa tribina okružnih liga po čijim partiturama je seng cung zasnovao čuvenu akciju šverca moštiju kralja pacova iz obdukcione sale dejne skali za pirot.
FELONEEZY
Feloneezy zauzima jedinstveni prostor na sceni i vuče sa sobom uticaje sa svih strana…
Fotografije: Jahvo Joža