Poznata lica

8. mart – 11. april

 

Specifični uslovi odrastanja, ratovi koji su nas zadesili i njihove posledice, kao i smena različitih režima vlasti, inflacije kao i nemogućnost za kulturno i obrazovno napredovanje, uticali su i na moje oblikovanje ličnosti kao i pogled na društvo.

 

Serija slika “Poznata lica” ukazuje na problem svakodnevice ovog društva. Gest zapušenih usta na portretima ukazuje na uskraćenost i nedostatak slobode govora i izražavanja svog mišljenja, dok grimase ukazuju na nemogućnost izlaska iz kalupa po kojima se pojedinac oblikuje pod uticajem vodećih ljudi. Motiv ispiranja mozgova odnosi se na uticaj i posledicu konzumiranja masovnih medija koje dovodi do otuđenja, destrukcije ličnosti, kao i udaljavanje od stvarnosti.

 

Agresivnim pristupom podlozi (grebanjem, trljanjem, otiskivanjem, ribanjem) istražujem njenu izdržljivost i pravim paralelu sa čovekom 21. veka koji takođe trpi ovakve metode na svojoj koži. Uočavam da ponavljanje portreta sa malim varijacijama čini današnje čovečanstvo. Ono takođe aludira na repeticiju svakodnevice i kolotečine u kojoj se društvo nalazi.

 

 Aleksandar Stanojević

 

 

 

Aleksandar Stanojević (Paraćin, 1992) je umetnik mlađe generacije. Završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Bosiljke Zirojević Lečić. Izlagao je samostalno i učestvovao je na brojnim grupnim izložbama. Učestvovao je i učestvuje na raznim internacionalnim i domaćim projektima, poput Summer Academy of Fine Arts, Salzburg,Austrija, 2015; ERASMUS PROGRAM, Falcutad de Bellas Artes, Alonso Cano, Universidad de Granada, 2017 godine. Dobitnik je I nagrade „Palete mladih“ u okviru izložbe u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Vrbasa 2018. godine. Kao mentor i likovni pedagog od 2015. godine aktivno učestvuje na „Đačkoj likovnoj koloniji“ Grza. Do sada je imao veći broj samostalnih i grupnih izložbi.