Rudnik

Slađana Stanković

January 2013

18. januar – 21. mart

 

Izložbom fotografija Rudnik, autorka prenosi ličnu, emotivnu priču o susretu sa svakodnevnim uslovima života i rada jednog srpskog rudnika. O ovom iskustvu Slađana kaže:

Sišla sam sa rudarima druge smene u okno. Nakon dvadesetak metara od ulaska, zagazimo u vodu koja se sliva i kaplje sa zidova izbušene planine. Na šinama stoje napušteni vagoni za prevoz rude. Liftom se spuštamo 150m pod zemlju i ulazimo u prostrane galerije. Apsolutni mrak paraju jedino lampe na rudarskim kacigama. Lampe koje bi trebalo da daju svetlost tokom osam sati boravka pod zemljom. Moja se ugasila već nakon dva. Naime, da bi baterija imala energiju tokom cele smene, treba da se puni šesnaest sati. Kako ih nema dovoljno za svaku smenu, rudari često koriste baterije koje su već bile u upotrebi tog istog dana. 

 

 

Slađana Stanković rođena je 1966. u Trsteniku, u ex-Jugoslaviji. Godine 2002. preselila se u Pariz, ali njeni projekti su vrlo često vezani za Balkan. Pokušava da kroz fotografiju realizuje svoja sećanja, ali i da pronađe i uspostavi vezu sa onim, za nju, važnim i humanim u ovoj regiji. Tako polazi u susret radnicima u fabričkim halama, silazi u minske jame, upoznaje i provodi vreme sa romskom decom u beogradskim predgrađima, u sirotištima u Bugarskoj, i slično. Njene fotografije su izlagane u Parizu, kako u privatnim galerijama, tako i u izložbenom prostoru kulturnih asocijacija, kao sto je La Maison d’Europe et d’Orient sa kojima ima dugogodišnju saradnju. Od 2007. do 2011. angažovana je kao zvanični fotograf Univerzitetske biblioteke Jezika i civilizacija. U 2010. i 2011. godini radi kao fotograf je pri rezidenciji Centre 100, kulturno-društvenom centru u Parizu, a tokom tog perioda realizuje dva projekta. Prvi, Regards non détournés (Neskrenuti pogledi), serija fotografija na temu pariskih beskućnika, za koji dobija nagradu od Odseka za umetnost opštine Grada Pariza. U okviru drugog projekta pratila je rad mladih sa poteškoćama u školovanju, u toku njihovog kreativnog rada u jednoj gimnaziji u Parizu. Fotografije su predstavljene izložbom u Institutu de Monde Arabe  u Parizu. Od septembra 2011. živi na relaciji Beograd – Pariz.