Slike

Aleksandar Dimitrijević

September 2017

22. septembar – 6. oktobar

 

Radovi koje predstavljam u Uličnoj galeriji su deo serije radova „Doba obnove“ koji su nastali u poslednjih deset godina kao rezultat razmišljanja pozicije umetnika  i same umetnosti u društvu. Ono što je pokrenulo ovu seriju je poseta jednog prijatelja mom ateljeu koji me je pitao da mu poklonim jednu sliku. Naravno pristao sam na to, ali sam mu rekao da hoću da uradim za njega nešto posebno i on je pristao. Kada sam mu doneo rad na kome je pisalo „Slika“ rekao mi je da više nismo prijatelji, a ja sam hteo da tražim od njega kompjuter pošto se bavio prodajom kompjutera. Nikada nisam od njega dobio komjuter.

….

Druga poseta se odnosi isto na prijatelja koji je došao da vidi šta ja to radim i da možda kupi nešto od mene. Sedeli smo i pričali neko vreme o raznim temama… U jednom trenutku je izrazio zadovoljstvo što je posedeo kod mene i pitao me: Da li možeš da mi naslikaš konje?… Na šta sam ja odgovorio potvrdno. Kada sam uradio sliku „Konji“ i pozvao ga da je preuzme u mom ateljeu, bio je vidno iznenađen, jer je na slici pisalo „Konji“ velikim crvenim slovima… Upitao me je: Pa gde su konji?… Odgovorio sam mu da ih upravo gleda kako trče. Na šta se on vidno uznemirio i rekao da nikada neće kupiti tu sliku od mene i otišao u nepoznatom pravcu. Više se nisam video sa tim čovekom.

Jedan posetilac koji se predstavljao kao „ugledni kolekcionar“ pitao me je da li imam neko ulje na platnu, rekao sam da imam. Kada je došao u posetu da pogleda sliku „Ulje na platnu“ koju sam mu pripremio samo se okrenuo i otišao. Više se nisam video sa tim gospodinom.

Retko ko me posećuje u ateljeu.

 

Aleksandar Dimitrijević rođen je 1977. godine u Užicu. Živi i radi u Užicu. Osnovne studije (slikarstvo) završio je 2004. na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. Magistrirao je (crtež) na istoj Akademiji 2010. godine. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Bavi se istraživanjem međuljudskih odnosa kroz društvene igre i procesa koji se manifestuju kroz taj odnos. Za svoj rad je nagrađivan više puta. Radovi se nalaze u brojnim privatnim i javnim kolekcijama.