Svakodnevne slike

Bratislav Milenković

October 2014

10 – 23. oktobar

 

Autor koristi sadržaj preuzet iz sopstvenog Instagram feed-a kao sredstvo za preispitivanje prirode slika koje se na taj način dele u okviru online zajednice.

U obilju fotografija koje svakodnevno kruže društvenim mrežama poput Instagrama, može se uočiti određeni obrazac prilikom izbora motiva – to su najčešće instant-scene iz svakodnevnog života koje ne zahtevaju dublje proučavanje od strane posmatrača. Takve slike nakon kratkog vremena iščezavaju iz sećanja, ostaju bez efekta na posmatrača koji ih umeđuvremenu može „lajkovati“ ili ne. Autora interesuje povod za kreiranje takvih fotografija, odnosno ono što prethodi samom činu ovekovečavanja i daljeg deljenja vizuelnog sadržaja – izbor motiva koji će biti ovekovečen.

Scene koje su prikazane u okviru ilustracija predstavljaju autorovu slobodnu interpretaciju karakterističnih Instagram fotografija, uz korišćenje elemenata prisutnih u stvarnosti. Na taj način, on pokušava da razmotri prisustvo dubljeg smisla unutar kakofonije vizuelnog materijala koji se danas generiše putem društvenih mreža i šire, odnosno odsustvo istog.

Nevena Vasiljević

 

 

Bratislav Milenković je ilustrator i grafički dizajner. Trenutno živi i radi u Beogradu. Školovao se na Fakultetu primenjenih umetnosti i Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Radio je kao art direktor u agenciji Popular Bruketa&Žinić. Suosnivač je Lorem Ipsum studija koji je dve godine vodio sa Nemanjom Jehličkom. U njegovom portfoliju se nalaze projekti za klijente poput: The New York Times, Samsung, EasyJet, Adweek magazina, Fast Company magazina, Financial Times, Computer Arts magazina, Cap&Design magazina, Wired magazina, Plus 8 Records, Museum savremene umetnosti u Beogradu, itd. Radovi su mu objavljeni u brojnim publikacijama i izlagani u zemlji i inostranstvu.

*Izložba ilustracija Bratislava Milenkovića bila je deo 55. Oktobarskog salona pod nazivom Stvari koje nestaju.