Thanks Anyway

Tieten Met Haar

September 2018

10. avgust – 7. septembar

 

Za ovu izložbu Tieten Met Haar su našli inspiraciju u brošuri za seksualno obrazovanje koja je odskora ponovo počela da kruži internetom. Brošura ‘101 način da kažeš NE seksu’ sadrži bisere poput ‘Ne volim decu’, ‘Ti si lud(a)’ i ‘Hajde da idemo na neku klopu’ i jako je zasmejala članove kolektiva. Da zamislimo ove reči izgovorene u jednom tako važnom momentu je izuzetno zabavno, ali i pomalo tužno. TMH su preuzeli ‘izgovore’ iz brošure i pustili svoju kolektivnu maštu da jurca slobodno u seriji apsurdnih postera. Kažu da je bolje smejati se stvarima nego plakati zbog njih, ali TMH svakako veruju da svaka emocionalna reakcija ima svoju vrednost.

 

 

Emocionalna reakcija ima puno veza sa seksom i TMH smatra da čovečanstvo zaslužuje više nego osakaćen emocionalni rast i lošu seksualnu edukaciju. Mnogi od nas su morali da odrastaju pokušavajuči da nađu odgovore na pitanja koja su se činila sramotnim i teškim za formulisanje. I uz loše savete, ako i ikakve, iz učionica, od roditelja i vršnjaka. TMH znaju da bananama ne trebaju kondomi, da sedenje na wc šolji ne dovodi do trudnoće, da seksualna radoznalost nije nešto čega se treba stideti i da je otvorena komunikacija esencijalna. Svet u kome su ljudi upoznati sa svojim telom i umom, i u kome se ophode jedni prema drugima sa poštovanjem je bolji svet.

 

 

TMH ne nude rešenja, već bi voleli da pozovu publiku da razmisle o mogućim scenarijima u kojima bi ove rečenice bile izgovorene, i da smisle svoje poželjnije odgovore. Priče se izmišljaju i razmenjuju i dijalog se kreira. TMH zamišlja svet u kome mladi dobijaju potreban alat i znanje potrebno da navigiraju ka svetu odraslih, umesto da im se nude besmisleni pamfleti.

 

Tieten Met Haar su Alexander Robyn, Jana Vasiljević i Valentine Gallardo.

Uzimaju inspiraciju iz sveta koji ih okružuje i dele apsurdni smisao za humor.

Kada nisu posvećeni individualnom radu, sarađuju na stripovima i ilustracijama.

Žive i rade u Gentu u Belgiji.