“The noise of the light beyond”, by Mattia Turco

Mattia Turco

September 2022

9 – 22. septembar 2022.

Šesto izdanje festivala Samit nesvrstanih odigrava se od 8. do 11. septembra 2022 godine. Festival se najviše bavi predstavljanjem kulture, odnosno stvaranjem koje proizilazi iz samih skejtera, kao i ujedinjavanjem Beograda, Balkana i celog sveta.
„Strah i samopouzdanje nemamo. Imamo stablo koje svojim granama grli grad. Imamo umor koji leči svaki novi pupoljak. Imamo rosu kojom se umivamo svaki dan. Imamo nas dok ima i vas.“
U okviru ovogodišnjeg Samita nesvrstanih u Uličnoj galeriji će nam se svojim radom predstaviti Mattia Turco, skejter i umetnik iz Milana. Za ovaj projekat želeo je da uradi site specific instalaciju, tačnije na prozorima i zidovima galerije, sa namerom da se kroz prozor vidi unutrašnja zbrka i pokret, da se oseti i čuje buka grada, tj. njegova interpretacija toga. On nam predstavlja izložbu pod nazivom “The noise of the light beyond”:
„Sometimes it is not easy to go deep into things.
Sometimes everyday life brings us far from the truth.
It stops us from seeing the real nature of feelings.
Sometimes we should be able to scratch the surface just a bit, to make the light come out.”

Mattia Turco je rano je počeo da slika, imao je samo 14 godina kada je započeo svoje prve eksperimente, tražeći lični izraz koji dobija oblike u raznim likovnim medijima. Kontekst metropole u ​​kome odrasta ima dubok uticaj na evoluciju njegove estetike i na prilike u kojima pravi svoje prve korake u svet umetnosti. U proleće 2016. pozvan je da slika u Bastard Store u Milanu, povodom 50. godišnjice Vansa. U oktobru 2018. napravio je svoju prvu samostalnu izložbu u Galeriji “Don” u Milanu, predstavljajući korpus apstraktnih platna na kojima uljem obojena crna pozadina vibrira u okviru nijansi boja i oslikanih frekvencija. Početkom ove godine umetnik predstavlja svoju drugu samostalnu izložbu u Italiji u “Spazio C21” (Reggio Emilia), gde svetlost i vibracije podsvesno odjekuju sa platna velikog formata. On je posvećen traganju za skrivenim i izgubljenim osećanjima kroz suptilne zvukove i emocionalna sećanja, kroz slojeve boja. Najintimnija dimenzija Turkovog slikarstva je u potpunoj harmoniji sa trikovima koje izvodi sa skejtom u prostoru u kojem vežba. Njegova dela su već izložena u privatnim kolekcijama u Italiji i inostranstvu. Živi i radi u Milanu, Italija.

Umetnik je ovoga puta oslikavao i unutrašnjost i spoljašnjost naših izloga, igrajući se sa svetlom, a vas pozivamo da prisustvujete ovom jedinstvenom događaju, koji je već tradicionalno najbolja žurka u gradu. Osim Mattia, tu je BAM BAM kolektiv i skejtersko okupljanje sa drvetom kao preprekom, a pozivamo vas da druženje kasnije nastavimo u Guvernanta baru (Balkanska 4) sa nastupima: Neon Lies (CRO) & Batacho (BUL).
instagram.com/mattiaturco/
facebook.com/groups/bambamkolektiv/
neonlies.bandcamp.com
instagram.com/skatebaorder/