“U potrazi za velikim Možda”, izložba Ksenije Vučićević

5 – 25. april 2024.

Otvaramo sezonu izložbi za 2024! U petak u 8 dođite na otvaranje izvanredne izložbe velikih formata Ksenije Vučićević, iscrtanih u potpunosti grafitnom olovkom na kopir papiru A4 formata! “U potrazi za velikim Možda”, možda ćete odgovor pronaći u Uličnoj galeriji. Izložba će biti postavljena do 25. aprila.

„Idem da potražim veliko Možda“ – poslednje su reči Francuskog pisca Fransoe Rablea, koje su se odnosile na zagrobni život, nešto za šta se nadao da je stvarno, ali nije mogao biti 100% siguran. U tom smislu „veliko Možda“ predstavlja preuzimanje rizika da se dođe do nečega što možda i ne postoji. Potraga za velikim Možda je ono što daje smisao životu. Pretpostavljam da nam je svima potreban osećaj svrhe, povezanost sa nekim većim ciljem. Veliko Možda je osećaj potpunosti.
Pitanje koje se provlači kroz celu istoriju umetnosti je pitanje naše prolaznosti. Umetnici su se oduvek bavili prolaznošću kroz predstave smrtnosti – memento mori. Smrt je jedna od retkih stvari koje su nama kao ljudima zagarantovane u životu, i to je stvarnost koja nas sve ujedinjuje – međutim, način na koji se priznaje ova činjenica je jedinstven za svakog pojedinca.
„I ovo će proći“ – persijska je poslovica koja je danas široko korišćena, kako kao sredstvo za prijatnije življenje u sadašnjosti sa manje briga, tako i kao nepresušan izvor inspiracije. Ništa nije trajno na ovom svetu, sve se menja i sve je prolazno osim samog zakona promene.
Šta je u stvari stvarno u trenutku koji već uveliko prolazi dok traje?
Umetnik i gledalac mogu samo nemo da stoje pred umetničkim delom, posmatrajući vreme kako prolazi oko njih, nemoćni da ga zaustave.

Nadživeti smrt.

Svi želimo da nas pamte.

Instagram: @jaiksen
behance.net/jaiksen

Ksenija Vučićević (rođena 2000. u Gornjem Milanovcu), osnovne i master studije završila je na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Simonide Rajčević. Učesnica je likovne kolonije „Mina Vukomanović Karadžić 2023“, izlagala je na mnogim grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu – poput „Masterpieces V“ (2023) i međunarodnom projektu „Inter/Akcija 2023“ u Beogradu (Salon Muzeja grada Beograda), i Banja Luci (Kamena kuća). Dobitnica je nagrade na 4. Međunarodnom bijenalu male grafičke forme “Between Black and White“ u Poljskoj (2021) i pohvalu stručnog žirija na 16. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu (2022). U svojoj umetničkoj prakasi, najviše kroz medij crteža, bavi se pre svega pitanjem prolaznosti i zaborava koji neminovno dolazi s njom.