Under cover

Kolektiv EMGE

November 2017

3. novembar – 1. decembar

 

 

„Under Cover – izložba omota albuma nezavisnih muzičara iz Hrvatske i regiona“ je projekat koji je nastao iz interesa prema novoj, mladoj nezavisnoj muzičkoj produkciji i njenoj vizuelnoj prezentaciji. Naslov izložbe kao igra reči naslućuje njen cilj – otkrivanje priče svakog zasebnog omota (eng. cover). Stoga je polazište primarno bio razgovor o odabranim omotima albuma sa umetnicima i muzičarima sa nezavisne scene (independent music, indie) koji svojim delovanjem odolevaju komercijalnim pristupima unutar muzičke industrije.

 

Izložba „Under Cover“ bavi se primarno vizuelnim identitetom albuma nezavisnih bendova i muzičara i time okuplja mnogobrojna imena nezavisne, underground i demo hrvatske i regionalne scene. Izlaže omote albuma kojima se stvara kontekstualni okvir za buduće razumevanje vizuelnog aspekta nosača zvuka, ali i rada mnogobrojnih umetnika, dizajnera i slučajnih autora koji stoje iza njih. Reč je o pregledu značajnijih izdanja u poslednjih 10 godina sa naglaskom na novijim imenima nezavisne scene Hrvatske i zemalja iz regije kao što su Crna Gora, Makedonija, Slovenija, Srbija. Područje bivše Jugoslavije je zanimljivo jer predstavlja neku vrstu translokalne scene (sve se države razvijaju u usponu pop i rock kulture i ikonike). Upravo iz razloga njenog uočavanja važno je uključivanje regionalnog konteksta indie kulture u projekt „Under Cover“.

 

Vizuelne umetnosti kao propratni sadržaj muzičkog proizvoda nisu bila često viđena tema u hrvatskim galerijskim i muzejskim prostorima. Prvu izložbu omota rock albuma realizovao je muzički kritičar i kustos Darko Glavan 1974. godine u zagrebačkom Studentskom centru. Tek 2006. godine organizovana je izložba „Sound & Vision – Izbor omota ploča i CD-a iz povijesti pop i rock glazbe“ u zagrebačkoj galeriji Forum. Godine 2009. Darko Glavan priprema izložbu u Muzeju za umjetnost i obrt na temu „Dizajn u ritmu muzike za ples: Rock i likovnost“ koja nije održana zbog autorove smrti, što je ujedno i poslednji pokušaj samostalne izložbe na temu omota albuma. Usprkos ranijim izložbama, „Under Cover“ predstavlja prvu izložbu posvećenu omotima isključivo nezavisnih sastava i muzičara.

 

Predstavljene naslovne strane različitih tema, pristupa i tehnika otkrivaju najčešći DIY princip koji je ujedno osnovno načelo funkcioniranja nezavisne scene. Od samoincijativnog oformljavanja u muzičkom smislu, produkcije albuma do vizuelnog rešenja, nezavisna kultura nameće se kao sveže, autorsko, slobodno kreativno područje.

 

 

Kolektiv emge je kustosko udruženje nastalo u Zagrebu 2016. godine. Čine ga mladi entuzijasti, ponajviše apsolventi i diplomirani studenti istorije umetnosti kojima je cilj da aktivno deluju u različitim područjima kulture u njenom najširem smislu u svrhu mapiranja aktuelnih kretanja, njihovog predstavljanja i podsticanje razmišljanja o njima. Svaki član Kolektiva, uz svima zajedničku, istorijsko-umetničku struku, kvalifikovan je za određeno područje koje doprinosi raznovrsnosti interesa i pluralnom pogledu određenoj problematici: od etnologije i kulturne antropologije, književnosti, jezika (engleski, francuski, nemački, hrvatski), dramskih sekcija, Centra za ženske studije i dr. Raznovrsnost interesa članova i otvorenost na saradnju sa što više drugih kreativnih pojedinaca i grupa čini ovaj kolektiv aktuelnim, savremenim i svojevrsnom platformom za međusobnu razmenu znanja i iskustava.

 

Prvi realizovani projekat – izložba naslovnih strana albuma nezavisnih umetnika regiona „Under Cover“ svoju uspešnost zahvaljuje saradnji i kontaktu ne samo sa muzičarima, nego i sa umetnicima, dizajnerima, muzičkim kritičarima, galerijama, PR stručnjacima i drugima, čime se uspostavlja jedna mreža nezavisnih, i DIY aktera savremene nezavisne scene za delovanje u Hrvatskoj i regionalno.

 

 

Izložba „Under Cover“ održana je prvi put 2016. godine u Zagrebu u Galeriji Pikto u sklopu ciklusa „Samo jednom prvi put“, a nakon toga 2017. u Kulturno-kreativnom centru Pixel Koprivnici, Dnevnom boravku Kulturnog centra Karlo Rojc u Puli, Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada te Galeriji Flora u Dubrovniku.

 

U oktobru 2017. godine otvorena je izložba „Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana“ u sklopu 14. Velesajma Kulture organizovana u saradnji sa Kulturom promene zagrebačkog Studentskog centra.

 

Aktuelni članovi Kolektiva emge: Tena Bakšaj, Irena Curić, Luka Čubrić, Mateja Fabijanić, Maja Pavlinić i Petra Rukelj.