Zatvor za početnike

ApsArt

March 2016

1 – 14. april

 

Stripovi, ilustracije i tekstovi deo su knjige  Zatvor za početnike – Ilustrovani rečnik zatvorskog slenga koja je nastala u okviru Evropskog projekta PAROL! Umetnost izvan zidova, izvan granica, koji je realizovao ApsArt Centar za pozorišna istraživanja. Rečnik zatvorskog slenga pisali su bivši osuđenici saradnici ApsArt-a, pod rukovodstvom dramaturga Bogdana Španjevića, transponujući tako u njega svoje živo i nevoljno stečeno osuđeničko iskustvo. Priče i pojmove oživela su na svoj način ilustracijama i stripovima dva talentovana umetnika Nikola Korać i Branko Tešević.

 

Groteskne, ali istinite slike zatvorskog života, navika, tehnika preživljavanja, karaktera i tipova rađaju se iz neobičnih žargonskih termina koji definišu posebnost i surovost života sa druge strane rešetaka. Zatvor jeste svet za sebe. Ko nije bio deo tog sveta nema ni najmanju predstavu o čitavom jednom sistemu začudnih, mračnih ali komičnih zakonitosti koje određuju život ili smrt. Ova izložba donosi taj svet pred vas, sa nadom da vi nikadata nećete morati da ga upoznate iskustveno. Ali zato je tu knjiga za poneti, jer nikad se ne zna…

 

ApsArt je osnovan 2004. godine, u cilju razvijanja primenjenog pozorišta kao sredstva ličnog i društvenog razvoja. Cilj ApsArta je slobodna pozorišna igra i promena. Žele pozorište slobodno od industrije, marketinga, repertoara, tehnike, zgrada…. i ljude slobodne od straha, nemogućnosti i svake vrste opresije. Njihova misija nije dolazak ljudi u pozorište, već odlazak pozorišta ka ljudima.