Zb(i)rka snova

Tea Jurišić

April 2017

7 – 20. april

 

Zb(i)rka snova sastoji se od crteža, akvarela i grafika koje su nastajale kroz prethodnu godinu. Izvedene su kao interpretacija različitih vrsta snova i noćnih mora, a na likovnu dokumentaciju Tea se odlučila iz potrebe za lakšim prisećanjem proživljenog u snu. Određeni snovi su bili toliko intenzivni i impresivni nadražaji, da je mišlju o njima bila obuzeta danima. Najintenzivnija i najneverovatnija iskustva sna imala je u slučajevima kada je isti motiv u snu delila sa osobom pored sebe. Isti motiv u isto vreme, ali u različitim ulogama. Takođe, znalo se događati da joj se san ili noćna mora prekine buđenjem i sledeće noći se nastavi, kao nekakva bizarna serija u nastavcima.

Narodi starog veka snove su tumačili kao objave ili poruke od strane bogova i demona, dovodili su ih u vezu sa svetom nadljudskih bića, a koristili su ih i kao kanal za proricanje budućnosti. Jedan od najupečatljivijih izvora iz kojeg san priziva zaboravljena sećanja je život u detinjstvu. Fascinantna je činjenica kako san može verno reprodukovati davne, pa čak i zaboravljene događaje iz tog doba.

U proučavanju sna, obično polazimo od pretpostavke da je san rezultat naše duševne delatnosti, no ipak, san nam izgleda kao nešto strano, neprirodno. San je nepovezan, on bez ikakvog ustručavanja sjedinjava najgore kontradikcije, dopušta nemogućnosti, naše znanje sakupljeno po danu ostavlja sa strane. Tea veruje da ne postoje snovi koji nemaju barem malo devijacije u sebi.

 

 

 

 

Tea Jurišić rođena je 1991. u Minhenu, a trenutno živi i radi u Zagrebu. Početkom 2017. godine stekla je diplomu magistra grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bavi se pretežno crtežom i ilustracijom. Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU). Bila je na dve likovne rezidencije, Glo’ Art u Lanakenu, Belgiji i Printmaking workshop Sofija u Bogdancima, Makedoniji. Njeni radovi su objavljivani u Booooooom–u, Komikazama, Fressh magazinu. Imala sam pet samostalnih i desetak grupnih izložbi u Hrvatskoj i inostranstvu.