III Mikro festival amaterskog filma

Mikro FAF

September 2012

28 – 29. septembar

 

U protekle dve godine na Mikro festivalu amaterskog filma prikazano je 80 kratkih filmova i predstavljeno više od 50 autora iz zemlje i regiona. Ove godine, zajedno sa izdavačkom kućom Geopoetika, ispitivali su kako se vreme nove tehnologije odrazilo na tradicionalne načine pripovedanja. Odnosno, da li je kamera nova olovka, da li je traka ili memorijska kartica novi list papira?

 

 

 

Čovek je oduvek imao potrebu da rečima uhvati i prenese misao, događaj, emociju. Pokušavao je da što slikovitije objasni pojave i odnose oko sebe, bilo kroz usmeno prenošenje ili zapisivanjem. Ali, u oba slučaja, dobar besednik ili dobar pisac bio je onaj koji kada pripoveda niže žive slike, kao da odvija nevidljivu filmsku traku. U moderno doba se ne okupljamo oko ognjišta da bi delili utiske, već je to mnogo lakše pretočiti direktno u sliku i poslati je gde god poželimo, a naše reči često završavaju kao kadrovi i naše priče kao filmovi. Digitalna era je samo nova forma naracije, uspostavljanja kontakta sa svetom oko sebe i razumevanja istog. Sedma umetnost se može doživeti kao spajanje literarnih elemenata: misli, zvuka, slike, ritma… a da se ponekad čak nijedna reč ne izgovori, već ideja pređe u REČ NA TRACI.

 

Program festivala bio je koncipiran tako da se filmovi emituju u nekoliko blokova sa pauzama, u terminu od 20 do 23 časa. Festivalski dan počinjao je u 17 časova, kreativnom filmskom radionicom škole filma FOKUS, a trajao je do 02h kada se završaio muzičkim programom u klubu Podmornica.

 

Nagrada za pobednika festivala ove godine je kurs filmske režije u Školi filma FOKUS, a cilj je da se na taj način pruži podrška ličnom razvoju pobednika, kao i inspiracija svim učesnicima za dalje učenje i usavršavanje. Žiri festivala Saša Perić – reditelj, Tea Lukač – rediteljka i Bojan Brukner – pisac i muzičar.

 

Pokrovitelj festivala je izdavačka kuća Geopoetika, a podršku su pružili Intergroup, Kulturni centar Beograda, Škola filma Fokus i klub Podmornica.