Koncert horova Praksa i Horkestar

Zbor Praksa

November 2018

16. novembar

 

U okviru otvaranja izložbe “Tata i ja – objektivizacija jednog sjećanja” autorke Edne Jurcan, nastupili su pulski Zbor Praksa i beogradski Horkestar – alternativni hor i orkestar.

 

 

Zbor Praksa je nastao 2014. godine u istoimenoj zadruzi u Puli. Događaji u Puli i okolini podstakli su ih da se okupe kako bi se njihov glas glasnije čuo. Izvor njihovog nezadovoljstva je bogaćenje vlasnika preko leđa šire grupe stanovništva, što ih već godinama osiromašuje i vodi ka egzistencijalnoj propasti. Intimno nezadovoljstvo izražavaju socijalnim buntom izlazeći na ulice sa pesmama koje govore o društvenim razlikama u kojima živimo, klasnoj solidarnosti i nadilaženju nacionalnih barijera. Njihovu pesmaricu u izdanju zadruge Praksa možete videti ovde.

 

Horkestar je hor sa propratnim orkestrom iz Beograda. Za sastav je karakterističan amaterski hor odabran bez bilo kakve selekcije na osnovu sluha, kao i kulturni aktivizam. Sastav je nastao jeseni 2000, kada je orkestar Škart pozvan da predstavi svoju samizdat akciju tvoje govno – tvoja odgovornost u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu. Za tu priliku, zbog izvođenja pesme Svete krave Arsena Dedića, trebalo je oformiti poseban hor. Radio oglasom (B92) slušaoci su pozvani na audiciju koja zapravo nije ni održana, jer su svi prisutni primljeni bez ikakve provere sluha. Pesme Horkeškarta su uglavnom samizdat, i dele se slobodno.